ΣΗΜΑΝΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Σύμφωνα με επιστολή της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, η ρωσική κυβέρνηση εκκίνησε την πιλοτική διαδικασία εισαγωγής του Εθνικού Ψηφιακού Συστήματος Παρακολούθησης και Ανίχνευσης Προϊόντων.

Πρόκειται για την υποχρεωτική και ομοιογενή ηλεκτρονική σήμανση εγχωρίως παραγόμενων ή εισαγόμενων προϊόντων που ξεκίνησε το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2024.

Για το κάθε προϊόν θα δημιουργείται ένας μοναδικός κωδικός, ο οποίος θα προστατεύεται από ειδική τεχνολογία κρυπτογράφησης, ώστε να μη μπορεί να παραχαραχθεί. Ο κωδικός αυτός θα ακολουθεί το προϊόν σε όλα τα στάδια διακίνησής του στην αγορά. Η έκδοση των κωδικών θα μπορεί να γίνει μόνο από πιστοποιημένες στο σύστημα επιχειρήσεις, δηλαδή από εγχώριους παραγωγούς ή εισαγωγείς. Ειδικά για τα εισαγόμενα προϊόντα, υπεύθυνοι για τη σήμανση θα είναι οι εισαγωγείς.

Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα σήμανσης τύπου QR code (φέρει τη χαρακτηριστική ονομασία Honest Label), σε κάθε προϊόν αντιστοιχεί ένας μοναδικός κωδικός αναγνώρισης, ο οποίος χαρακτηρίζει το προϊόν από την παραγωγή ή την εισαγωγή μέχρι την τελική πώληση. Χαρακτηριστικό στοιχείο του συστήματος είναι ότι παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο της σχετικής εφοδιαστικής αλυσίδας η δυνατότητα να εκφράσει (μέσω του συστήματος) ακόμα και την αντίρρησή του για κάποιο συγκεκριμένο καταναλωτικό προϊόν, σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι αυτό δεν τηρεί τις προδιαγραφές που αναρτήθηκαν.

Η ρωσική κυβέρνηση εκτιμά ότι η εφαρμογή δεν πρόκειται να επιβαρύνει τους τελικούς χρήστες των προϊόντων, καθώς τα εμπλεκόμενα κόστη είναι απειροελάχιστα. Ενδεικτικά έχει αναφερθεί ως τιμή σήμανσης ανά μονάδα προϊόντος τα 0,007 ευρώ. Από την υλοποίηση του συστήματος αναμένεται να προκύψουν οφέλη για το δημόσιο (μείωση της παράνομης διακίνησης προϊόντων, αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας, αύξηση των φόρων και δασμών), τους καταναλωτές (αύξηση εμπιστοσύνης κατά την αγορά νόμιμων και υψηλής ποιότητας προϊόντων, προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των καταναλωτών) και τις παραγωγικές ή εισαγωγικές επιχειρήσεις (δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος με παράλληλη αύξηση των εσόδων, μείωση του κόστους, πρόσβαση σε δεδομένα διακίνησης των προϊόντων).

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, το οποίο επιμελείται του όλου εγχειρήματος, με την υιοθέτηση αυτού του συστήματος αναφέρει ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος αυξάνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας των προϊόντων, παρέχοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγχουν τα κύρια χαρακτηριστικά των προϊόντων που επιθυμούν να αγοράσουν μέσω διαδικασίας σάρωσης του ηλεκτρονικού σήματος από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Σύμφωνα με την αρμόδια για τα νομικά θέματα κρατική επιτροπή, η ηλεκτρονική σήμανση των προδιαγραφών προϊόντων θεωρείται ότι πρόκειται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στη Ρωσία (το οποίο κατά το 2018 ανήλθε στα 18 δις δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της UNIDO).

Το σύστημα προβλέπεται σταδιακά να επεκταθεί σε ολόκληρη τη Ευρασιατική Ένωση. Το Καζακστάν και η Λευκορωσία θα προχωρήσουν άμεσα σε σταδιακή εφαρμογή. Η Αρμενία είναι έτοιμη, αλλά θα προχωρήσει στην εφαρμογή του αργότερα. Η Ρωσία παρέχει βοήθεια στο Κιργιστάν, ώστε σε λιγότερο από 24 μήνες να είναι επίσης έτοιμο για την υιοθέτηση του συστήματος.

Το Εθνικό Ψηφιακό Σύστημα Παρακολούθησης και Ανίχνευσης Προϊόντων έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή από το 2019 για διάφορους κλάδους, μεταξύ των οποίων της ένδυσης και των γουναρικών. Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου 2020 το σύστημα επεκτάθηκε μεταξύ άλλων και στον κλάδο υπόδησης. Μέχρι και το 2024, το σύστημα θα εφαρμοστεί σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το ζήτημα της εφαρμογής του εν λόγω συστήματος σήμανσης προϊόντων στη ρωσική αγορά εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι απαιτήσεις σήμανσης και εντοπισμού προϊόντων που έχει εισάγει η ρωσική κυβέρνηση εγείρουν θέμα εμποδίων στο εμπόριο.

 

Πηγή: Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Μόσχας
Περισσότερες πληροφορίες: https://chestnyznak.ru/en/