ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ

Το Δ/Σ του ΕΛΣΕΒΒΥΕ από τις αρχές του 2021 σε συνεργασία με το Enterprise Greece (Δημόσιος φορέας για την ανάπτυξη των Ελληνικών εξαγωγών) έθεσε το θέμα της ανάπτυξης των εξαγωγών Ελληνικών υποδημάτων. Η ανταπόκριση του Enterprise Greece ήταν θετική και για τον σκοπό αυτό ενέταξε στο ετήσιο πρόγραμμα του έτους 2021 και του 2022 την συμμετοχή Ελληνικών επιχειρήσεων στην διεθνή έκθεση υποδήματος MICAM.

Κατόπιν νέων πρόσφατων επαφών αποφασίστηκε από κοινού να καταρτιστεί ευρύτερο πρόγραμμα και στρατηγική για την ανάπτυξη των Ελληνικών εξαγωγών υποδημάτων.

Το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα για το 2023 σε γενικές γραμμές σχεδιάζεται να περιλάβει τα ακόλουθα:

1) Συμμετοχή Ελληνικών επιχειρήσεων σε 3 διεθνείς εκθέσεις (MICAM, Καναδά και Τουρκία).

2) Πρόσκληση επιλεγμένων αγοραστών για δειγματισμό στην Αθήνα, από ΗΠΑ και Ισραήλ.

3) Σεμινάριο από ειδικούς εντός του 2022 για προετοιμασία των Ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με την αγορά των ΗΠΑ.

Το Δ/Σ αντιμετωπίζει το θέμα πολύ θετικά και σε συνδυασμό και με άλλες προτάσεις που έχει κάνει προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για στήριξη εξαγωγικών προγραμμάτων επιχειρήσεων διαγράφεται κάποια σοβαρή ευκαιρία στα επόμενα χρόνια για σημαντική ανάπτυξη των Ελληνικών εξαγωγών υποδημάτων που ο κλάδος έχει μεγάλη ανάγκη.

Βασική παράμετρος για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα είναι και η ανάλογη προετοιμασία των επιχειρήσεων που επιθυμούν να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια. Για τον σκοπό αυτό το Δ/Σ θεωρεί ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει:

1) Τα προϊόντα τους (αυτά που θα παρουσιάζουν στις δράσεις του προγράμματος) να είναι και να έχουν σήμανση Made in Greece.

2) Η κάθε εταιρία να διαθέτει website και εταιρικό mail.

3) Να υπάρχει υπεύθυνος εξαγωγών και οργανωμένη γραμματεία όπου να είναι δυνατή η επικοινωνία τουλάχιστον στην Αγγλική γλώσσα.

4) Η εταιρία να διαθέτει φωτογραφικό αρχείο με κωδικούς συλλογών – σχεδίων τελευταίας τουλάχιστον διετίας.

5) Οι συλλογές για το καλοκαίρι να είναι έτοιμες κατά την περίοδο Ιούλιο – Σεπτέμβριο, και οι χειμερινές συλλογές κατά την περίοδο Δεκέμβριο – Φεβρουάριο.

6) Οι εταιρίες θα πρέπει έως τις 30/9/2022 να ετοιμάσουν ένα Book -profil τετρασέλιδο Α4 έγχρωμο στην Αγγλική γλώσσα που ενδεικτικά θα περιλαμβάνει:
• Βασικές πληροφορίες της εταιρίας και της αγοράς της.
• Φωτογραφίες προϊόντων με κωδικούς, χωρίς τιμές.
• Ποιοτικά πλεονεκτήματα προιόντων, σχεδιασμός και βασικές πληροφορίες κατασκευής.
• Στοιχεία επικοινωνίας της εταιρίας.

7) Τα Βοοκ των εταιριών (20 τουλάχιστον ανά εταιρία) θα συγκεντρωθούν στον ΕΛΣΕΒΒΥΕ για να σταλούν στο εξωτερικό. Τα Βοοκ αυτά θα πρέπει να αναθεωρούνται κάθε σαιζόν και για τον λόγο αυτό σε δεύτερη φάση θα εξεταστεί και η περίπτωση για όσους το επιθυμούν η παραγωγή τους να γίνει από τον Σύνδεσμο.

8) Ο ΕΛΣΕΒΒΥΕ είναι διατεθειμένος για εταιρίες που το επιθυμούν, να οργανώσει εξειδικευμένα ταχύρρυθμα σεμινάρια: α) για οργάνωση της επιχείρησης για εξαγωγές, β) για την έγκαιρη ενημέρωση για τις ερχόμενες τάσεις της Μόδας. Βέβαια τονίζουμε ότι τα μέλη θα πρέπει απαραιτήτως να εξοφλήσουν την ετήσια συνδρομή τους στον ΕΛΣΕΒΒΥΕ.

Τα ανωτέρω είναι πρωταρχικές προϋποθέσεις, διότι, για να αναπτυχθούν συστηματικά οι εξαγωγές του κλάδου θα πρέπει οι επιχειρήσεις αν μη τι άλλο να συντονιστούν με τους χρόνους λειτουργίας της διεθνούς αγοράς. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή σε δράσεις, π.χ. εκθέσεις, δειγματισμοί, προετοιμασία επικοινωνιακού υλικού κλπ απαιτεί από πλευράς των επιχειρήσεων την διάθεση να επενδύσουν και να καλύψουν το κόστος, πέρα από τις προβλεπόμενες από το Enterprise Greece επιχορηγήσεις.

Κατεβάστε σε μορφή PDF το παρόν ενημερωτικό κείμενο του ΕΛΣΕΒΒΥΕ