ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Βιομηχανίας, κυρία Θ. Ευτυχίδου, πραγματοποίησαν χθες (22/3) οι Σύνδεσμοι υπόδησης και ένδυσης ΕΛΣΕΒΒΥΕ, ΣΚΕΕ και ΣΕΠΕΕ.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των κλάδων ενημέρωσαν αναλυτικά την κυρία Ευτυχίδου για την βαρύτητα της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας – υπόδησης και δέρματος (ΚΕΥΔ) στην ελληνική οικονομία και κυρίως στις εξαγωγές.

Επίσης, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας στους κλάδους ΚΕΥΔ σε Ελλάδα και Ευρώπη και οι αλλαγές που έφερε σε επίπεδο πολιτικής, στην στρατηγική των μεγάλων ευρωπαίων λιανοπωλητών και στην καταναλωτική συμπεριφορά.

Ειδική έμφαση δόθηκε στην αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους κλάδους ΚΕΥΔ, τους οποίους συμπεριέλαβε μεταξύ των σημαντικότερων οικοσυστημάτων και ότι σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν προγράμματα στήριξής τους.

Στόχος της Ε.Ε. είναι η επαναφορά δραστηριοτήτων από χώρες της Ασίας στην Ευρώπη και την Ευρωμεσογειακή περιοχή. Τέτοια προγράμματα μπορούν να ωφεληθούν από εμπειρία στήριξης των συγκεκριμένων κλάδων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Οι ΕΛΣΕΒΒΥΕ – ΣΚΕΕ – ΣΕΠΕΕ κατέθεσαν στη Γενική Γραμματέα 2 προτάσεις στήριξης των κλάδων ΚΕΥΔ. Ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βιομηχανικής ανασυγκρότησης για την περίοδο 2022 – 2030 και ένα βραχυπρόθεσμο για την περίοδο 2022 – 2023.

Ως προς τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις με την εκτίναξη του κόστους της ενέργειας, των μεταφορικών και των πρώτων υλών, τονίστηκε η σημασία της άμεσης ενεργοποίησης πολιτικών στήριξης των κλάδων ΚΕΥΔ.

Η κυρία Ευτυχίδου από την πλευρά της ευχαρίστησε τους Συνδέσμους για την αναλυτική ενημέρωση και υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις τους για την υποστήριξη των κλάδων. Επίσης, ενημέρωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν τα πρώτα προγράμματα οριζόντιου χαρακτήρα που αφορούν την αυτοματοποίηση, την ψηφιοποίηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ περισσότερες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο.